Kerstpakketten – Hohoho! Cadeaus geven doe je zo!

Er gaat geen jaar voorbij zonder dat ze zich aandienen: kerstpakketten! Wat begon als een traditie van herenboeren die het personeel elk jaar rond Kerst een mand met eten en drinken meegaven voor de familie, is doorgezet tot het welbekende kerstpakket dat zoveel bedrijven aan hun personeel aanreiken. Daar liggen dan eeuwen tussen maar het grondmotief was altijd dat de werkgever het goede werk van de werknemer zo respecteerde dat er iets extra’s voor gegeven mocht worden. 

Twee zaken om aan te denken bij kerstpakketten kopen

Wie krijgt dit jaar de taak al dat lekkers in dozen aan te voeren? Of beter gezegd, wie is verantwoordelijk binnen het bedrijf om een keuze uit de vele mogelijke kerstpakketten te maken? Dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je staat voor twee opgaven:

  • Iedereen heeft andere voorkeuren qua eten en drinken
  • Er zijn letterlijk honderden standaardpakketten te koop

Het eerste probleem staat als een huis. Want er zijn eigenlijk geen kerstpakketten zonder lekkere hapjes en drankjes. Waar een van de medewerkers bijna over z’n nek gaat als hij een grote Franse worst uit het pakket haalt, ziet een ander vrij sip als hij als notoire vleeseter vegan hapjes uit de doos diept. Het enige om dit probleem aan te pakken is variëren met de ingrediënten. Zorg dat er voor elk wat wils is. En besef dat niet alleen de medewerker gaat snaaien. Vaak heeft hij of zij een heel gezin die lekker mee-eet. 

Welk thema wordt het dit jaar?

Het tweede probleem is de riante keuzemogelijkheid. Bekijk zoveel mogelijk pakketten. Vaak hebben ze een thema. Kies een thema dat een beetje bij je bedrijf past. Hebben jullie veel zakelijke contacten met bijvoorbeeld Mexico, ga dan voor een Mexicaans kerstpakket. Bijvoorbeeld eentje met een cursusboekje ‘zelf tapas maken’, een paar van die kleurige aardewerk schoteltjes en tapas ingrediënten. 

Geheel op maat gemaakte kerstpakketten

Mooier is het natuurlijk om een kerstpakket geheel af te stemmen op je bedrijfsdiensten of -producten. Kun je genoeg pakketten bestellen (vanaf ca. 1000 stuks), dan schuif je in de showroom van een kerstpakkettenverzorger aan. En kunnen jullie samen een schitterend kerstpakket vormgeven. Met de bedrijfskleuren, het eigen logo en een inhoud die subliem aansluit bij het bedrijf zelf. Stel dat je bedrijf buitensportartikelen maakt. Hoe leuk is het dan om een pakket samen te stellen met een wandelgids, een uitschuifbare wandelstok, enkele picknickspullen en wat eten en drinken dat goed op een picknickkleed zou passen.

Laat ze toch zelf kiezen

Tot nog toe was de gedachte: wat koop ik voor het personeel zodat ik leuke kerstpakketten kan aanbieden. Met wel het probleem dat iedereen z’n eigen voorkeuren heeft qua eten, drinken en ook gadgets. Dat punt gaat niet langer op als je zelf niet kiest maar de medewerker de vrije keuze geeft. Dat gaat zo. Je koopt vouchers die je als kerstgeschenk aan je personeel geeft. Zij gaan met de code van de voucher het internet op. Ze shoppen dan in een internetwinkel naar die spulletjes waar ze zelf zin in hebben. Ze kunnen door winkelen totdat de gegeven punten op zijn. Het digitale boodschappenmandje wordt dan verstuurd en even later staat er een bezorger bij hen op de stoep. Met het kerstpakket vol spulletjes waar ze zelf blij van worden. Omdat ze die natuurlijk zelf hebben uitgekozen.