Wanneer een reddingsboot nodig?

Ben je op zoek naar een vaartuig dat je kan ondersteunen bij bepaalde activiteiten waar mensen risico’s lopen en waar je mensen wilt kunnen opvangen? Dan is een reddingsboot waarschijnlijk de boot die je zoekt. Het is een compleet uitgerust exemplaar dat in allerlei noodsituaties goed werk kan verrichten. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van dit type zodat je zelf kunt ontdekken of er een match is. Lees snel verder voor de details. We kijken naar de toepassingsmogelijkheden en de uitrusting aan boord.

Redden van drenkelingen met reddingsboot

Een reddingsboot is in de meeste gevallen een ‘Rigid Inflatable Boat’ die wordt ingezet voor het redden van drenkelingen. Het is het meest voorkomende model dat ingezet wordt bij reddingswerkzaamheden. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een landingsvaartuig als extra hulpmiddel bij reddingsacties. Dit model kan makkelijk groepen mensen vervoeren en dat kan bij sommige reddingsacties goed van pas komen. Meestal komt er een bemanningsteam aan boord dat ervaring heeft met het redden van drenkelingen en goed voorbereid is om te handelen in noodsituaties. Dit team heeft speciale training gehad om reddingswerkzaamheden vanaf het water uit te voeren. Ze kunnen direct eerste hulp verlenen als het nodig is en één van de teamleden is tevens de schipper van de boot. Zo heb je geen omkijken naar de werkzaamheden en weet je zeker dat je de juiste mensen aan boord hebt.

Tijdens operaties waar gewonden kunnen vallen

Omdat een reddingsboot wordt ingezet op plekken waar gewonden zijn of gewonden kunnen vallen is dit model goed uitgerust met materialen om mensen in nood te helpen. Daarbij zijn er specifieke materialen aan boord die nodig zijn bij het redden van drenkelingen. Zo is er een uitgebreide EHBO-koffer aanwezig en een AED-apparaat. Daarnaast zijn er reddingslijnen en één of meerdere rescue boards aanwezig. Er zijn reddingsvesten aanwezig en op verzoek kan de uitrusting worden uitgebreid.

Reddingsboot om op alles voorbereid te zijn

Met een reddingsboot ben je op alles voorbereid. Tijdens een evenement op het water is het aan te raden om deze modellen in te zetten zodat je snel kunt ingrijpen als er iets mis gaat. Zo geef je de deelnemers en bezoekers van het evenement de veiligheid die nodig is. Ook bij werken op het water kan het handig zijn om een model stand-by te hebben. Waar je werkt met water en mensen kunnen ongelukken gebeuren en met een vaartuig dat klaar staat om te helpen, maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk.

Bij onverwachte noodsituaties

Een reddingsboot is snel in te zetten tijdens noodsituaties. Als je vaak met risicovolle situaties te maken krijgt op het water kan het handig zijn om zelf een model aan te schaffen. Heb je af en toe een situatie waarbij ondersteuning nodig is, dan is het slim om een exemplaar te huren. Neem geen onnodig risico en zorg dat je mensen veilig zijn onder alle omstandigheden. Het kan het verschil maken tussen een klus die succesvol is of een evenement dat op een ramp uitdraait. Geen reddingsboot nodig? Kijk dan naar de mogelijkheden voor wat betreft een RIB huren